Minister Wiebes heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd dat de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen wordt door een terugleversubsidie. Met deze nieuwe subsidieregeling voor huishoudens en bedrijven die zelf groene stroom opwekken, kan de investering in zonnepanelen in ongeveer zeven jaar terugverdient worden. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.
Deze terugleversubsidie, waarvan de komst al eerder was aangekondigd, gaat de huidige salderingsregeling vervangen. Dat heeft gevolgen voor mensen met zonnepanelen op het dak. Zij krijgen nu nog een gunstige vergoeding voor de stroom die zij zelf niet gebruiken en daarom leveren aan het net. De subsidie verlaagt zo de tijd waarin de aanschaf en montage van de zonnepanelen zijn terugverdiend.
Dankzij lagere prijzen van panelen en hun toegenomen efficiëntie, neemt die terugverdientijd nog steeds af. Volgens Wiebes zou de gemiddelde terugverdientijd bij het voortzetten van de salderingsregeling in 2025 uitkomen op vier jaar.
Minder subsidie
Het kabinet wil van de regeling af, omdat die te duur is en dankzij de toename van het aantal zonnepanelen in Nederland ook steeds duurder wordt. "Ik wil oog houden voor een goede balans tussen kosten en de mate van ondersteuning voor lokale initiatieven", schrijft Wiebes.
De vergoeding per geleverde kilowattuur gaat waarschijnlijk omlaag, maar met hoeveel wil de minister nog niet zeggen. Uiteindelijk moet de terugverdientijd op zeven jaar uitkomen, omdat mensen volgens Wiebes tot die termijn bereid zijn te investeren in zonnepanelen.
De minister komt deze zomer met een uitgewerkt voorstel over de nieuwe terugleversubsidie, die in 2020 moet ingaan. Wiebes belooft voor de gebruikers van de huidige salderingsregeling een soepele overgang.
Voldoende budget nodig
Holland Solar, de belangenvereniging van de Nederlandse zonne-energiesector, zegt blij te zijn met het besluit van Wiebes. Bestuurslid Peter Desmet zegt in een persbericht wel dat ze in gesprek gaan met het ministerie om te zorgen voor voldoende budget. "We willen voorkomen dat er een stop-and-go effect ontstaat, doordat het budget vroegtijdig uitgeput raakt."
De volgende vijf punten zijn van belang:
Bron: NOS, Business Insider